Saugojimas

Viena yra išsirinkti geriausius produktus, na o visai kita – surasti geriausią jų laikymo būdą. Kai kurie produktai geriausiai išsilaiko aukštesnėje temperatūroje, kiti – žemesnėje. Kai kuriems jų reikalinga sausa vieta, kitiems - drėgmė. Vieni produktai turi būti laikomi prie kitų produktų, kiti - atskirai. Painu? Skaitykite toliau.

Taigi čia - dilema. Ką tik sugrįžote namo iš turgavietės arba prekybos centro, stovite virtuvėje su pirkinių krepšiu ir klausiate savęs, kur galų gale viską sudėsite. Pienas, žinoma, dedamas į šaldytuvą, o ar apelsinus taip pat laikyti šaltai? O kaip dėl ananasų? Ar nesate girdėję, kad česnakas turi būti laikomas šaltai? Jūsų abejonės visai pagrįstos. Taigi, pagalba jau kelyje. Skaitykite toliau ir rasite naudingų patarimų, padėsiančių išspręsti šią dilemą.

Kaip išgauti iš agurko tai, ką jis turi geriausio

Laikykite jį stalčiuje
Didžiąją dalį agurko (net 97 %) sudaro vanduo. Dėl to jis ypač jautrus sutrenkimams ir klimato pokyčiams. Todėl ant agurkų negalima dėti moliūgų ar arbūzų. Svarbi ir temperatūra: jei agurkus laikome žemoje temperatūroje, pavyzdžiui, šaldytuvo lentynoje, tuomet jie greitai sugenda – atsiranda įdubimų, o minkštimas tampa skaidrus. Laikykite agurkus 8˚ C temperatūroje. Tam tinkamiausias daržovių stalčius jūsų šaldytuve.
Žalias vaistas
Agurko galia buvo žinoma jau seniai. Manoma, kad dar senovės graikai ir romėnai kasdien vartodavo agurkus kaip profi laktinę priemonę. Iš trintų arba supjaustytų agurkų moterys darydavosi veido kaukes.

Geriausias būdas laikyti egzotiškas daržoves

Duokite joms šilumos
Čia tinka taisyklė: vaisiai ir daržovės, augantys šiltoje dirvoje, turėtų būti laikomi aukštesnėje temperatūroje. Ši taisyklė galioja ir baklažanams. Jei laikysite juos šaltai, baklažanai įgis bronzinį atspalvį, atsiras įdubimų, o minkštimas paruduos. Todėl laikykite šias daržoves vėsioje vietoje, daržovių pusdubenyje ant stalelio ar balkone. Anksčiau minėta taisyklė galioja ir ananasams, avokado vaisiams, bananams, alyvuogėms, bulvėms, pupelėms, pipirams, arbūzams, melionams, moliūgams ir t.t.
Ilgas kelias - ilgam vaisiui
Baklažanai atkeliavo į Europą 1700 metais, bet išpopuliarėjo tik paskutiniais dešimtmečiais. Dažniausiai naudojami ilgi, tamsiai violetinės spalvos, ovalo formos baklažanai, nors jų yra didelė įvairovė: apvalūs, balti, geltoni, mėlyni, violetinai - galbūt visų vaivorykštės spalvų. Kas žino?

Kaip laikyti obuolius, slyvas, persikus ir kriaušes

Laikykite juos atskirai
Ne visi vaisiai mėgsta kompaniją. Obuoliai, slyvos, persikai ir kriaušės išskiria etileno dujas, kurios smarkiai paspartina kitų vaisių nokimo procesą. Bananai ir agurkai yra ypač jautrūs etilenui. Taigi, jei saldžiam patiekalui norite traškaus banano, laikykite jį atokiau nuo kitų vaisių.Galbūt šis nedidelis patarimas padės tai prisiminti: obuolys, persikas, slyva ir kriaušė neturėtų būti laikomi kartu su kitais vaisiais.
Apie etileno dujas
Pomidorai ir agurkai puikiai tinka salotoms, tačiau agurkas yra labai jautrus etileną išskiriančiam pomidorui. Laikykite pomidorus kartu su obuoliais, slyvomis, persikais ir kriaušėmis, bet atskirai nuo kitų vaisių ir daržovių...

Kaip išsaugoti stiebinių daržovių traškumą

Laikykite jas vandenyje
Idėja ant stalelio laikyti vazas, perpildytas porais, salierais, laiškiniais svogūnais ir kitomis stiebinėmis daržovės skamba beprotiškai? Bet ji nėra tokia beprotiška, kaip atrodo. Vanduo padeda daržovėms savo sudėtyje išlaikyti vandenį, išsaugodamas ir jų sultis, ir gyvybingumą iki tol, kol jos bus smulkinamos ir ruošiamos vartojimui. (Atvykus svečiams, į vazas galėsite sumerkti gėles, atneštas žaviai šeimininkei).
Praplikote? Padės porai
Romėnai kovojo prieš daugelį dalykų, taip pat ir prieš plikimą. Pasak istorijos šaltinių, imperatorius Neronas (Romėnų imperatorius, valdęs 54-68 m.e.m.) tikėjo, kad porai tinka ir balso stygoms, ir plikimui gydyti. Bet iki šiol ši teorija dar nebuvo įrodyta.

Kaip iš uogų išgauti tai, ką jos turi geriausio

Skinkite ir skanaukite
Šiais laikais braškių galima nusipirkti bet kuriuo metų laiku. Ak, koks malonumas atsikąsti skanios braškės – šviežios, nusipirktos iš turgaus, arba dar geriau - ką tik nuskintos iš kaimyno braškių lysvės. Skaniausios – šviežios, ką tik nuskintos uogos. Braškės, avietės, agrastai, gervuogės – koks skanumėlis... Šios nedidelės uogos lengvai genda ir šaldytuve ilgai neišsilaiko. Todėl jų nereikėtų laikyti keletą dienų. Nebent jums pasisekė įsigyti šaldytuvą, kuris turi 00C zoną. Čia vaisiai ir daržovės išsilaiko net tris kartus ilgiau.
Naudokite sietelį
Jei jums būtinai reikia keletą dienų šaldytuve išlaikyti uogas, o jūs neturite šaldytuvo su 0° C zona, uogas perplaukite ir sudėkite į sietelį. Ten jos išsilaikys šiek tiek ilgiau. Daugiau informacijos apie 0° C zoną galite rasti skyriuje „Šaldymo vadovas“.

Kaip laikyti citrusinius vaisius

Rūgštūs - „lauke“, saldūs - „viduje“
Ką tik parsinešėte namo krepšį, pilną citrusinių vaisių? Ir kas dabar? Kur juos reikėtų dėti? Apelsinai, mandarinai ir klementinai mėgsta vėsią aplinką, idealiausia tarp 2-5˚ C laipsnių. Citrinos ir greipfrutai šaltyje genda, todėl geriausia juos laikyti 10-15˚ C laipsnių temperatūroje.Gelsvai žalsvos spalvos citrinas patariama laikyti 8-10˚ C laipsnių temperatūroje. Prisiminkite šią bendrą taisyklę: saldžiuosius šeimos narius mes kviečiame į vidų (šaldytuvą), rugščiuosius paliekame lauke (virtuvėje ant stalelio)...
Saldūs ir rugštūs
Apelsinai yra saldūs, citrinos - rūgščios, bet abu turi daug vitamino C ir yra tinkami daugeliui kulinarinių patiekalų. Štai paprastas būdas, kaip palengvinti jų žievelės nulupimą: keletą minučių apelsiną palaikykite šiltame vandenyje, po to lengvai jį nulupsite.
Apsilankykite pas mus
YouTube
Pasidalinkite su kitais
Facebook
Twitter
Būkite informuoti
RSS