Spalvos

Ar nenorėtumėte, kad svečiai suvalgytų visą patiekalą, o ne tik kramsnotų iš mandagumo? Tada atminkite tai, kad žmonės dažniausiai su maistu elgiasi taip: jei maistas jiems atrodo patraukliai, jie valgys net pasigardžiuodami, o jei ne - maistas galiausiai atsidurs šiukšlių dėžėje.

Nesunku pateikti spalvingą meniu, tačiau patiekalus ruoškite taip, tarsi ruoštumėte savo vakarinį drabužį. Galvokite kontrastais. Stebinkit akį. Tačiau kaip? Kaip pagyvinti Jūsų įprastą nuobodų stalą, kad svečiai jam negalėtų atsispirti? Kaip naudojant žiedinį kopūstą sukurti tikrą vaizdo efektą Kalėdinėje lėkštėje? Kaip pagaminti dėmesio vertus patiekalus, kurie sukeltų pavydą darželio vasaros vakarėlyje? Skaitykite toliau ir sužinosite.

Ką daryti, kad vasaros metu Jūsų duona sulauktų pagyrų iš svečių?

Iškepkite duoną su burokėlių sultimis

Ir vėl padėjote kryžiuką, kaip sutikimo ženklą, vaikų darželio sudarytame sąraše prie punkto “mielai sutinku iškepti duoną vasaros pobūviui”, o dabar baisiai jaudinatės. Ką gi šįkart sugalvoti? Gal iškepti prancūzišką batoną? Ne, jį jau kepėte praėjusiais metais. Gal raugtą kaimišką duoną? Ne, per ilgai užtruks. Burokinę duoną? Ši duona spalvinga ir originali, todėl visi žavėsis Jūsų indėliu į pobūvį, o Jūs spindėsite taip, kaip Jūsų duona pintinėje. Šios duonos pluta bus raudona (apie 1 cm), o vidus - geltonas. Nesijaudinkite dėl burokėlių skonio - jį nurungs miltai.

Natūralus raudonis
Jei norite, kad Jūsų marcipaninė kiaulytė atrodytų natūraliai rausva, vietoj dirbtinai pagamintų vaisinių dažų naudokite burokėlių sultis. Ir pigiau, ir natūraliau. O jei apimtų rusvos spalvos nuotaika, kepdami morengus, irgi galite įpilti vieną šaukštą burokų sulčių. Tada morengai bus žaviai rausvos spalvos ir atrodys kaip desertas, vertas princesės.

Ką daryti, kad cukriniai žirniai nebūtų pilki?

Žirniams padės "šaltas dušas"

Žalios spalvos daržovės iš prigimties yra gležnesnės. Palaikius jas šiltai nors ir trumpą laiką, jos praranda savo skonį, šviežumą, traškumą, spalvą ir vitaminus. O kas gi norėtų pateikti haki spalvos, papilkėjusias daržoves, praradusias vitaminus A, B, C, D ir E? Taigi, kai kitąkart ruošite daržoves, pvz, cukrinius žirnius, išmėginkite šį būdą - apvirkite verdančiame vandenyje. Ištraukę žirnius, perpilkite juos šaltu vandeniu arba greitai atvėsinkite ledo vonelėje. Žirnius vėl pašildykite tada, kai svečiai baigs gerti savo pirmąją taurę ir ateis metas pateikti maistą. Visos chlorofilo turinčios žalios daržovės (t.y. ne morkos, gumbasvogūniai, pomidorai ir kitų spalvų daržovės) turi būti šildomos pačioje pabaigoje.

Chlorofilas, kas tai?
Žalios spalvos produktai - tai vieni iš produktų, pasižyminčių nedideliu kalorijų ir cukraus kiekiu bei dideliu maistingumu. Žalios spalvos produktams priskiriami visi maisto produktai, pradedant vienaląsčiais dumbliais ir baigiant žiediniais augalais, tačiau visi jie turi kai ką bendro - chlorofilą. Būtent chlorofilas suteikia augalams žalią spalvą ir yra laikomas augalo “krauju”.

Kaip nustebinti draugus įspūdingu “rijsttafel”?

Įpilkite šiek tiek kalmarų juodojo skysčio

ŠAUNUMĖLI S!! Šeštadienį mergaičių vakarėlis. Metas mergaitiškiems pašnekesiams ir pasismaginimams! Tereikia tik paruošti dirvą dvylikai dailiosios lyties atstovių. Nors atrodytų, jog merginos labai įsitraukę į diskusijas apie tai, ar vyrai atrodo “karštai” su klubjuostėmis, tačiau nesąmoningai jos vis tiek apžvelgia Jūsų namus, Jūsų meniu, augalus ir netgi dulkes. Tad ar nevertėtų pateikti joms juodo “rijsttafel”, kuris prikaustytų visą jų dėmesį. Tai juk taip paprasta - tereikia supilti nedidelępakuotę kalmarų skysčio į ryžius (skystį įsigysite azijietiškų prekių parduotuvėje, be to, galėsite jį panaudoti ir makaronams gaminti)

Priešai? Paleiskite čiurkšlę ar pakeiskite lytį
Išgąsdintas galvakojis paleidžia į rašalą panašią čiurkšlę iš burnos, kuri pasklinda aplinkoje ir priverčia pasiduoti priešą. Jei šis veiksmas nepadeda, tada galvakojis gali staigiai pakeisti spalvą, formą ir judėjimo būdą. Mažas galvakojis patinas gali taip pakeisti savo išvaizdą, kad atrodys tarsi nekalta patelė. O juk merginos skriausti negalima.

Kaip palepinti Kalėdų svečius sniego baltumo žiediniu kopūstu?

Virkite piene

Kalėdiniai pietūs nenumaldomai artėja. Nusprendėte pagaminti medumi apteptą antį su šviežiomis daržovėmis ir raudonojo vyno padažu. Jau spėjote ir gerokai pasistūmėti į priekį. Antis jau aptepta. Bulvės ir raudonojo vyno padažas paruošti. Mažytės morkytės ir brokoliai verda. Teliko paruošti žiedinį kopūstą, kuris turėtų apvainikuoti vizualinius efektus, atrodydamas tarsi mielos mažos sniego gniūžtės Kalėdų lėkštėje. Atvirai kalbant, rekomenduojame baltas sniego gniūžtes, o ne gniūžtes, kurios atrodo taip, lyg ant jų būtų nusilengvinęs šuniukas. Štai ką reikia daryti: Virkite žiedinį kopūstą vandenyje, įpylę 2 šaukštus pieno. Štai tada žiedinis kopūstas bus sniego baltumo.

Fui - virto žiedinio kopūsto kvapas
Verdant žiedinį kopūstą, jis gali skleisti nemalonų kvapą. Šio stipraus kvapo pavyks išvengti, jei į verdantį vandenį įmesite sausos duonos gabaliuką ar žiupsnelį valgomosios sodos.

Kaip grūdus paversti tikra puota akims ir gomuriui?

Užspauskite šiek tiek citrinos
Iš pradžių grūdai buvo auginami kaip viščiukų lesalas. Tai galima paaiškinti tuo, kad kai kurių rūšių grūdai nėra patrauklūs ir jų spalva yra blyškiai geltona. Žinoma, viščiukai nėra tokie išrankūs. Jiems visai nesvarbu ar grūdai balti ar geltoni. Jei esate šiek tiek kritiškesnis už mūsų plunksnuotuosius draugus, tada likus maždaug minutei iki grūdų virimo pabaigos į verdantį vandenį įpilkite arbatinį šaukštelį citrinų sulčių. Į taip išvirtus grūdus bus ne tik malonu žiūrėti, bet ir suleisti dantis.
Druska kietina grūdus
Virdami kukurūzų burbuolę su grūdais, neberkite druskos į vandenį, nes ji sukietins grūdus. Palaukite iki grūdai išvirs ar iškeps ir tik tada berkite druską. Ištirpinkite sviesto gabaliuką ant grūdų ir pateikite šį gaivų vasaros patiekalą.

Kaip palepinti kavutės pakviestus svečius aukso spalvos sausainiais?

Plakite su druska
Skamba pažįstamai? Kad ir kiek meilės bei geros energijos įdėtumėte ruošdami sausainių tešlą, tačiau galutinis rezultatas Jūsų netenkina. Ir taip kiekvieną kartą esate priversta pripažinti, kad anytos kepti sausainiai yra geresni nei Jūsų. Su šiuo faktu galite susitaikyti, tačiau jei jaučiate norą įgyti daugiau pasitikėjimo savimi, tada, kai kitąkart plaksite kiaušinius sausainiams, įberkite šiek tiek druskos. Štai taip iškepsite auksaspalvius sausainius ir galėsite pavaišinti netikėtai užsukusius svečius. Net jei šie svečiai - Jūsų anyta.
Nuobodūs sausainiai? Papuoškite mėta
Jei svečiai beldžias į duris, o Jūs tegalite jiems pasiūlyti tik nuobodžiai atrodančių sausainių, nenusiminkite. Pabarstykite cukraus pudra ir papuoškite mėta, melisa, šviežiomis uogomis ar bet kuo kitu, ką turite po ranka ir kas gali suteikti gyvumo. Nepamirškite, jog cukraus pudra greitai sugeria spalvą iš aplinkos. Šviežius vaisius ir drėgnus papuošimus reikėtų dėti paskutinę minutę.

Kaip nustatyti ar kiaušinis auksinis?

Kuo “geltonesnis”, tuo geresnis

Pasak senos patarlės - “Nespręsk apie knygą iš jos viršelio”. Ši taisyklė galioja ir kiaušiniams. Lukšto spalva visiškai nieko nesako apie kokybę, skonį ar maistingumą. Lukšto spalva (balta, geltona, ruda ar pilka) priklauso nuo vištų veislės ir jis genetikos. Jei norite sužinoti, ar kiaušinis “auksinis”, t.y. ar kiaušinis yra pirmos kokybės klasės, tada teks pažiūrėti po lukštu. Sudaužykite kiaušinį (rekomenduojame pirmiausia jį nusipirkti). Trynio spalva - tai kokybės indikatorius ir priklauso nuo pašaro bei sąlygų, kuriose buvo auginamos vištos. Kuo “geltonesnis”, tuo geresnis.

Citrina įveikia trynius
Inde su kiaušinių baltymais pastebėjote lašelį trynio? Nebūtina krapštyti trynio iš baltymų. Pakaks įlašinti kelis lašus citrinų sulčių ir galėsite plakti baltymus kaip įprastai

Ką daryti, kad geltoni bananai sluoksniuotame torte išliktų geltonais?

Duokite jiems šiek tiek atsigerti

Daugelis žino, kad užlašinus citrinų sulčių ant žalios obuolio skiltelės, ji išliks žalia ir neparuduos (jei šito nežinojote, tai laikykite tai dar vienu patarimu). Tačiau ką daryti su bananų gabaliukais, kurie irgi linkę ruduoti kaip obuoliai (juk rudi bananų gabaliukai atrodys nekaip sluoksniuotame torte). Atsakymas - duokite jiems šiek tiek ko nors “atsigerti”. Jei norite, kad Jūsų vakarėlis būtų gyvesnis, bananus “girdykite” cheresu. Tiks ir ananasų ar citrinų sultys.

Banano dėmė ant gimtadienio kostiumo?
Bananų dėmės virsta rudomis dėmėmis, nes bananų sultys oksiduojasi. Gaila.. Tačiau nenusiminkite, Jums tereikia truputį sudrėkinti dėmę. Užlašinkite ant dėmės kelis lašus glicerino ir leiskite pastovėti apie 10 minučių. Tada išskalbkite drungname virintame vandenyje. Tinka ir seilės. Seilės neleidžia vykti oksidacijai. Tik nesugalvokite spjauti ne ant dėmės, o ant bananų!
Apsilankykite pas mus
YouTube
Pasidalinkite su kitais
Facebook
Twitter
Būkite informuoti
RSS