Baigta?

Tikrai nėra blogai naudoti patiekalų termometrą, kuris parodo, kada patiekalas iškeptas. Tačiau kam priklausyti nuo prietaiso, jei įmanoma išmokti kelių paprastų metodų? Be to, įdomu į kaip kiaušinį įkištumėte termometrą?

Gaila, kai patiektas patiekalas dar neiškepęs (tai galima prilyginti anekdoto kulminacinės vietos atskleidimui pirma laiko) ir čia tinka senas priežodis “viskam savo laikas”. Tačiau šis priežodis kelia aibę klausimų. Kuris laikas yra tinkamas? Kaip sužinoti, ar viščiukas tikrai iškepęs, kad svečiams, kaip salotos, nebūtų pateikta egzotiškoji salmonelė? Kaip nuspręsti, kada kepsnys yra vidutiniškai iškepęs ir gerai iškepęs? Šis ir kiti patarimai pateikti kitame skyriuje, tad skaitykite toliau.

Kaip sužinoti, ar bulvės jau iškepusios?

Spustelkite "Aleksą"
Turbūt manote, kas, po galais, tas "Aleksas"? Iš tiesų, tai kažkas, ką Jūs tikrai pažįstate. Labai tikėtina, kad bulvė, kuri šiuo metu kaitinasi Jūsų orkaitėje, ir vadinasi "Aleksu ". Tada kyla Jums kitas klausimas - ar bulvės orkaitėje jau iškepusios? Aišku, galite pažiūrėti į laikrodį. Jei praėjo valanda, tai reiškia, kad Alekso veislės bulvė jau pasiruošusi lėkštei ir sviestui su petražolėmis. Tačiau galite patikrinti ją ir spustelėdami pirštu. Jei paspaudus bulvė sutrūksta, tai reiškia, jog ji iškepta.
Alekso veislės bulvės ir kitos veislės

Labai svarbu parinkti tinkamas bulves kepimui. Galite rinktis kurią nors iš šių bulvių rūšių: “Alex”, “Jutlandia”, “Estima” ar “Sava”. Iškepusių bulvių konsistencija yra tokia, jog pjaustant atrodo, kad pjaustomas skaniausias desertas, o puikus skonis dar ryškesnis, nes tokia kreminė konsistencija maloniai nuteikia gomurį.

Kaip sužinoti ar viščiukas iškepęs?

Nutraukite kulkšnelę

Remiantis naujuoju ES tyrimu, kas ketvirtas viščiukas ES turi salmonelės bakterijų (šiuo metu, kai mes kalbame, yra apie 1 milijonas salmonelių bombų, kurios tik ir telaukia, kada galės netikėtai sprogti Jūsų nieko neįtariančiame skrandyje, kai mėgausitės valgomu vištienos patiekalu. Pamąstykite apie tai.) Šiaip ar taip, šie duomenys - tai vidurkis, todėl tikėkimės, kad nei vienas iš 4 viščiukų, kuriuos kepate savaitgalio pietums, neturi šios bakterijos. Bet ką gali žinoti. Geriausia išeitis yra gerai iškepti viščiuką, tada išvengsite bakterijų antpuolio ir jo pasekmių. Bet ką reikia laikyti iškepusiu viščiuku? Viščiukas yra iškepęs, jeigu galite nutraukti kulkšnelę ir iš krūtinėlės išteka skaidrus skystis.

Kastruotas viščiukas??
Kastruotas viščiukas vadinamas anglišku žodžiu “capon”. Jo mėsa riebesnė ir, daugelio nuomone, skonis geresnis. Kaina šiek tiek didesnė už įprasto viščiuko, todėl toks viščiukas valgomas specialiomis progomis.

Kaip iškepti vidutinio dydžio stulbinantį bifšteksą?

Atsakymas slypi Jūsų rankos delne
Jūs tikra šeimininkė ir maudotės savo šlovėje. Geri draugai, puikus vynas ir Jūs - patraukli moteris, kuri padengė ne mažiau patrauklų stalą, prie kurio jau nekantrauja kostiumuoti ponai ir aukštakulniais avinčios ponios. Paklausiate: “Kaip patinka bifšteksas?”, bet sulaukiate tik springčiojančio atsakymo. Štai ir puikus vakarėlis. Tėvas išmokė Jus visko, ką pats žinojo apie akcijų biržą, kaip užrišti kaklaraištį, šampano sritis, tačiau ne apie bifšteksus! Iki to dar nepriėjote. Nesijaudinkit. Viskas, ko Jums reikia, yra Jūsų rankos delne. Štai formulė, kuri padės paruošti bifšteksus
Nosies patarimas
Jei labiau patinka naudotis nosimi nei rankomis, štai Jums mažas patarimas: kepsnys yra vidutiniškai iškepęs, jei jis toks kaip nosis - minkštas, bet ne visiškai minkštas. Ir jokio skirtumo ar nosis maža, ar didelė.

Kaip sužinoti, ar elnienos filė iškepusi?

Prapjaukite skylutę

Nereikėtų nuvertinti medžiotojo jausmų sumedžiotiems trofėjams. Taigi, kai kitą kartą reikės iš ką tik nušauto elnio paruošti elnienos filė su portveino pipiriniu padažu ir keptais “pigeon” veislės obuoliais, savo mintis geriau palaikykite sau. Tik įsivaizduokite, kas nutiktų, jei sudegintumėte ar pernelyg sudžiovintumėte elnienos filė, taip pat jei ją paruoštumėte taip, jog nebeįmanoma būtų atpažinti. To gali Jūsų mylimasis ir neištverti. Jei norite patikrinti, ar filė iškepusi, nepjaukite filė viršaus - pakaks pradurti mažą skylutę apačioje. Dabar patikrinkite ar mėsa vis dar raudona. Tokiu būdu galėsite žiūrėti savo brangiausiajam į akis, kai pateikinėsite patiekalą.

Iškepę? Nustatykite automatinį režimą
Kai kurios “Gorenje” orkaitės turi termometrus, skirtus mėsos kepsniams. Paprasčiausiai į junkite termometrą ir įkiškite jį į mėsą. Ekranas parodys ar kepsnys iškepęs. Nustačius elektroninį laikmatį, orkaitė įsijungia ir išsijungia pagal užprogramuotą laiką ir temperatūrą.

Kaip patikrinti, ar šokoladinis pyragaitis iškepęs?

Pagalvokit apie dumblą

Gaila, tačiau šioje knygoje nėra pakankamai vietos receptams. Vis dėlto, šiam patarimui suteiksime išimtį, juk skaniam šokoladui visada turėtų būti vietos. O šiam šokoladiniam pyragaičiui vietos tikrai bus, jei tik perdaug nesijaudinate dėl šokolado ir riebalų. Kalorijų skaičiavimą atidėkite kitai dienai. O dabar skaičiuokite iki 300. Sumaišykite 300 g išlydyto šokolado, 300 g sviesto, 300 g cukraus, 300 g pasterizuotų kiaušinių trynių ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje. Pyragaitis iškepęs, jeigu jo viršus yra šiek tiek kietas, o tešla vis dar šiek tiek kruta, išiminėjant pyragaitį iš orkaitės. Tirštumas toks, kaip geriausio purvo.

Šokoladiniai pyragaičiai pakeliui
Gali būti sudėtinga ištraukti įkaitusias orkaitės kepimo skardas. Turėdami specialų ištraukiamą “Gorenje” padėklą, lengviau ir saugiau išimsite karštas skardas.

Kaip sužinoti, ar duona iškepus?

Padaužykite

Naminė duona asocijuojasi ne tik su Sekmadienio rytais ir gerai šeimos praleistu laiku, bet ir yra fantastiškou skoniou. Žinoma, su sąlyga, kad ji gerai iškepta. Prastai iškepta duona, limpanti prie gomurio šonų, paprastai sukelia nemalonius potyrius. Štai patarimas, padėsiantis užtikrinti, kad duona tikrai gerai iškepusi. Padaužykite duonos apačią. Jei pasigirsta aiškus duslus garsas, tai reiškia, kad duona iškepusi.

Šakutė arba mėsos iešmas
Jei nenusiteikę malti neiškepusių kviečių ar ryžių savo virtuvėje, tada galite pasikliauti įsmeigimo metodu, norėdami patikrinti, ar duona iškepusi. Įsmeikite šakutę ar mėsos iešmą į duoną ir ištraukite. Jei yra prilipusi lipni tešla, tai reiškia, kad duoną reikia pašauti atgal į orkaitę.

Kaip sužinoti, ar langustas iškepęs?

Patraukite už čiuptuvėlių

Ne kiekvieną dieną tenka valgyti langustą. Taigi, gaminant jį, gali lengvai kilti klausimas: kaip sužinoti kada jis iškepęs? Štai patarimas, kuris labai pravers, jei Naujųjų metų vakarėlio svečiai jau atvyko, o Jūsų patirtis su langustais yra minimali. Suimkite langustą žnyplėmis. Patraukite už kurios nors mažos kojelės ar čiuptuvėlio. Jei kojelė ar čiuptuvėlis atsipalaiduoja lengvai, tai reiškia, kad jie iškepę. Taip pat galite pažiūrėti, ar iškepęs pats langustas. Mėsa turi būti kieta, o baltymas ir ikrai (jei jų yra) turi būti šviesios oranžinės spalvos bei kieti.

Bahamų sėkmė
Langustai - tai produktas, kurio Bahamai daugiausiai eksportuoja. Jie atrodo šiek tiek panašiai kaip omarai, tačiau iš tikrųjų tarp jų nėra artimo ryšio. Vis dėlto, dažnai langustai vadinami omarų bežnypliu pusbroliu.

Kaip paruošti puikiausią spageti?

Pirmiausia "allegro", tada "al dente"

Tikru “Ponios ir valkatos” stiliumi kasmet suvalgoma kilometrai spagečių. Bet kaip sužinoti, kada jie išvirę? Tėra vienintelis būdas - sužvejokite makarono gabaliuką ir krimstelėkite jį. Jei makarono vidus kietas, tai reiškia, kad jis dar neišviręs. Kita vertus, jei kandant juntamas standumas ir šioks toks traškumas, tai reiškia, kad makaronai išvirę ir juos nedelsiant reikia traukti iš vandens. Dabar makaronai yra “al dente” - taip Italijoje vadinami puikiai išvirti makaronai. Išvertus pažodžiui, tai reiškia “parengtas kąsniui" ir apibūdina būtent tą puikų momentą, kai makaronai yra išvirę, bet nepervirę.

Virkite “allegro” tempu
Makaronams patinka plaukti. Virkite atitinkamomis porcijomis šiek tiek pasūdytame vandenyje. Vanduo turi burbuliuoti “allegro” tempu - gyvai ir greitai. Sumeskite visus makaronus vienu metu ir gerai išmaišykite. Padidinkite liepsną, kad vanduo greitai vėl užvirtų.

Kaip sužinoti, ar artišokas išviręs?

Suimkite ir truktelėkite

Artišoko virimo trukmė - 25-45 minutės, priklausomai nuo dydžio. Kuo didesnis artišokas, tuo ilgesnis ruošimo laikas. Jei nenorite pateikti tinkamai neišvirusių kietų lapų (tai tas pats, lyg pateiktumėte užkimštą kamščiu vyną), tada darykite taip: patraukite kurį nors apatinį išlenktą lapą. Jeigu lapas nesunkiai atitrūks, tai reiškia, kad artišokas minkštas ir jį galima traukti iš puodo ir paduoti į stalą. Valgykite raškydami lapus ir mirkydami jų “mėsingąjį” galą į aliejaus ir acto padažą bei nugremždami “mėsą” dantimis. Mmm, skanu.

Saugokite spalvą
Artišokai, kaip ir obuoliai, gali išblukti. Išblukusi spalva - tikra gėda tokiai daržovei, atrodančiai kaip skulptūra. Taigi, norėdami, kad spalva neišbluktų, artišokus įdėkite į vandenį su nedideliu kiekiu acto arba greitai virkite vandenyje su citrinos sultimis.

Kaip nustatyti, ar aliejus pakankamai įkaitęs?

Atlikite burbuliukų testą

Taigi, Jūs pasirengę kepti aliejuje. Bulvės supjaustytos smulkiais gabaliukais, vaikai jau susirado pomidorų padažą, o Jūs vis dar dvejojate. Ar aliejus pakankamai įkaitęs? Niekaip negalite atrasti aliejaus termometro, o pirštu tikrinti nėra tokia jau gera mintis. Taigi ką daryti? Lai darbą atlieka duonos gabaliukas. Pasmeikite duonos gabaliuką šakute ir panardinkite į aliejų. Jei aplink duonos gabaliuką kyla burbuliukai, tai reiškia, kad aliejus įkaitęs. Patikrinti galite ir degtuku (žinoma, neuždegtu), panardindami medinį degtuko galą į aliejų. Jei ima kilti burbulai, tai aliejus pakankamai karštas.

Iškepę? Naudokitės lytėjimo pojūčiu
Šaldyti bulvių šiaudeliai paprastai gaminami iš bulvių krakmolo ir juos geriausia kepti, supilant 1 litrą aliejaus į 2 litrų puodą ir įkaitinant iki 200 laipsnių. Tačiau jei bulvių šiaudeliai pagaminti iš bulvių, tada juos reikia kepti 10-12 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 250 laipsnių. Nesvarbu, ar bulves kepsite aliejuje ar orkaitėje, bulvės laikomos iškepusiomis, jeigu jos yra pakankamai minkštos. Taigi lieskite jas: išorė turi būti kieta ir traški, o vidus - minkštas.

Kaip ilgai užtrunka?

Sužinokite, kiek laiko reikia kepinti, virti, kepti

Kepimo trukmė šaltoje orkaitėje, nustačius 200 laipsnių temperatūrą (įskaitant ir 15 minučių kepimo, esant išjungtai orkaitei). Prieš supjaustydami, leiskite kepsniui pagulėti ant stalo.

Kiauliena, aviena ir paukštiena

Viščiuko krūtinėlė su kaulu 45 min
Viščiuko kulšis 45 min
Viščiukas, 1400 g 1 ½ valandos
Kumpio mėsos kepsnys, ¾ kg 50 min
Avies koja , 1 ½ kg 1 ½ valandos
Sprandinės filė, 1 ½ kg 1 ¾ valandos
Kiaulienos sprandinė su luobele ir be kaulų, 2 kg 1 ½ valandos
Šonkaulių kepsnys, 1 ½ kg 1 ½ valandos
Avienos nugarinė, 2 ½ kg 1 ½ valandos
Visa kalakuto krūtinėlė 50 min
Kalakuto kulšis 50 min

Jautiena (kepimo trukmė po apskrudinimo keptuvėje ar puode)

Kiuvetė, 1 kg 40-60 min
Bifšteksas iš filė, 1 kg 1 valanda
Antrekotas be kaulų, 1 ¾ - 2 kg 1 ½ - 2 valandos
Antrekotas su luobele ir šlaunele, 3 kg 2 -2 ½ valandos
Jautienos kepsnys, vidinė šlaunis, ¾ - 1 kg 1 valanda
Jautienos pasturgalio mėsa, ¾ - 1 kg 40-60 min
Mentė su kaulu, 1 kg 2 ½ valandos
Jautienos filė, 1 kg 45-60 min
Nugarinė, ¾ kg 30 min

Veršiena (kepimo trukmė po apskrudinimo keptuvėje ar puode)

Vidinė šlaunis, vidutinio riebumo, 1 kg 1 valanda
Filė su riebalais ir kaulu, 3 kg 1 -1 ½ valandos
Filė su riebalais, be kaulų, 1 kg 1 valanda
Mentė su kaulu, 1 kg 1 ½ - 2 valandos
Veršio filė, ¾ - 1 kg 45 min
Nugarinė, ¾ kg 30 min
Veršienos filė bifšteksas, ¾ - 1 kg 45-60 min
Veršienos pasturgalio mėsa, ¾ - 1 kg 30 - 40 min
Sisäfilee, ¾ kg 30 min

Vidutinė kepimo trukmė puode po apskrudinimo

Viščiukas, 1400 g 50-75 min
Viščiuko krūtinėlė su kaulu 40 min
Jautienos filė (įskaitant apskrudinimo trukmę) 35 min
Kiaulienos medalionai, apie 350 g 20-25 min
Kiaulienos nugarinė, apie 450 g 15 min
Avienos mentė 1 ½ valandos
Visa kalakuto krūtinėlė 45 min
Veršienos kepsnys, 1 kg 1 ¼ valandos

Vidutinė virimo trukmė

Šparagai 3-4 min
Žalios pupelės 10 min
Supjaustytos morkos 5-10 min
Visas žiedinis kopūstas 15 min
Kukurūzų burbuolė 5-7 min
Lapinis kopūstas 15-20 min
Nesmulkintas poras 10-20 min
Bulvės 15 -30 min

Vidutinė virimo trukmė

Jautiena, 2 kg 2 ½ valandos
Veršiuko liežuvis 2 - 2 ¼ valandos
Viščiukas 1 valanda
Višta 2 - 3 valandos
Rūkyta kiaulienos nugarinė 45 min
Kiaulienos šoninė su raumenų sluoksneliais (sūdyta arba nesūdyta) 1 valanda
Veršiena, 2 kg 1 ½ - 2 valandos
Porsaan suikaleet, suolattu tai suolaton 1 tunti

Vidutinė virimo trukmė

Menkė 15-20 min
Vėjažuvė 10-12 min
Silkė 10-12 min
Skumbrė 10-12 min
Plekšnė, upinė plekšnė ar panaši žuvis 10-12 min
Lašiša 20-30 min
Upėtakis 8-10 min
Otas ar panaši žuvis 20 -30 min
Apsilankykite pas mus
YouTube
Pasidalinkite su kitais
Facebook
Twitter
Būkite informuoti
RSS