Šis receptas atkeliauja iš Norvegiškos kepyklėlės " Bakeriet i Lom". Po daugybės bandymų pasiekti tobulą rezultatą supratome, kad vis tiek teks vykti į laukinę Norvegijos gamtą pas receptą sukūrusį Mortenas Schakenda. Jis geranoriškai atskleidė šio recepto paslaptį - ja dalinamės ir su Jumis.
Išeiga – 12 bandelių
Jums reikės
500 ml nenugriebto šalto pieno
50 g mielių
1 kiaušinio
1 kg kvietinių miltų be priedų
150 g cukraus
10 g druskos
15 g malto kardamono
150 g sviesto
Įdaras
200 g sviesto, atšildyto iki kambario temperatūros
200 g cukraus
20 g malto cinamono
Taip pat reikės
1 plakto kiaušinio aptepti
trupučio cukraus pabarstyti
Kepimo būdas
Į dubenį įpilkite šalto pieno ir išmaišykite jame mieles. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus be priedų, cukrų, druską bei kardamoną ir minkykite tešlą tol, kol ji taps glotni, žvilganti ir atšoks nuo dubens kraštų. Tam prireiks apie 7–8 minučių maišant virtuvės kombainu, kai nustatytas pats mažiausias greitis (žr. patarimą, kaip maišyti rankomis). Sukapokite sviestą į mažus kubelius ir įmaišykite juos į tešlą, išminkytą iki glotnumo ir žvilgesio (tam reikia maždaug 7–8 minučių. Iilgas minkymo laikas turės įtakos tam, kokios iškeps Jūsų bandelės). Paskui uždenkite tešlą rankšluostėliu ir palikite pastovėti 1½ valandos, kad šiek tiek iškiltų.
Sudaužykite tešlą į kietą gumulą, apsukite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą vėsti mažiausiai 1 valandai. Kol tešla bręsta, sumaišykite kambario temperatūros sviestą, cukrų ir cinamoną - taip apsigaminsite puikų įdarą „Remonce“. Pabarstykite savo darbo vietą miltais ir išvyniokite tešlą. Iškočiokite iš jos maždaug 30 x 60 cm dydžio stačiakampį. Užtepkite ant tešlos įdarą „Remonce“ ir tolygiai jį paskirstykite.
Trečdalį tešlos užlenkite į vidurį, o kitą trečdalį užlenkite ant pirmojo, kad būtų trys tešlos sluoksniai. Dabar vėl iš tešlos išminkykite maždaug 30 x 30 cm dydžio kvadratą ir supjaustykite jį į 12 juostelių, kiekvieną maždaug 30 cm ilgio ir 2,5 cm pločio. Sukite juostelę už abiejų galų į priešingas puses, lyg vytumėte virvę, kad iš viso būtų 6 ar 7 įvijos. Nespauskite per stipriai, kad neišspaustumėte įdaro „Remonce“.
Patarimas
Jeigu neturite maišytuvo, tešlą puikiai išminkysite ir rankomis. Sukamaisiais judesiais maišykite tešlą arba beveik ją plakite plokščia virtuvine mentele ir kartkartėmis vis nubraukite tešlą nuo dubens kraštų, kad į ją patektų oro. Minkykite apie 10–15 minučių ar ilgiau su pora pertraukų, kol tešla iš lipnių miltinių gumulų pavirs glotnia, žvilgančia ir tąsia tešla, nebelimpančia prie dubens kraštų.
Šį receptą sukūrė „Meyers Madhus“.