Duonos kepimo ekspertų patarimai

Bendradarbiaudami  su duonos kepimo profesionalais iš „Meyers Madhus“ Danijoje, stengiamės kad duonos kepimo procesas būtų lengvesnis. Norime pakviesti įsilieti į duonos kepimo ritualus bei malonumus. Tereikia laikytis  šių kelių paprastų patarimų, ir duona bus tokia, kokios tikėjotės - nei per didelė, nei per maža.

Patarimai

Pradėkite kepti aukštoje temperatūroje

Siekiant iškepti baltą duoną idealiai, reikėtų įkaitinti orkaitę iki maximaliai leistinos temperatūros. Orkaitė bus idealiai paruošta kepimui jei leisite jai kaisti bent 30 min.  Naudokite kepimo akmenį, arba plokščią kepimo skardą, neskubėkite. Skardą padenkime nauju kepimo popieriaus lakštu. Sakoma, kad vietoje ližės duonai pašauti galime išradingai panaudoti picos dėžutės dangtį. Dėl įpatingai didelės kaitros duona iškils šiek tiek daugiau nei įprastai. Po 10 minučių karštojo kepimo reikėtų temperatūrą sumažinti iki nurodytos duonos kepimo aprašyme.

Naudokite garus ir garinėje, ir paprastoje orkaitėje

Išsausėjusi duonos plutelė skyla, bet jūs galite ją nuo to apsaugoti naudodamiesi garų pagalba. Jei jūsų orkaitė turi garinimo funkciją - būtinai ja pasinaudokite. Veiksmingiausias rezultatas bus tuomet, jei garus naudosite pirmąsias 5 minutes kepimo pradžioje. Jei orkaitėje nėra garinimo funkcijos - nenusiminkite. Siūloma Jums išradingą būdą, kuriuo pasinaudoję pasieksite labai panašų rezultatą. Įkaitinimo metu orkaitės apačioje palikite plokščią duonos padėklą, o kai jau šausite duoną į orkaitę pripildykite padėklą 100 ml vandeniu. Po 3 minučių dar kartą papildykite tokiu pačiu kiekiu.

Jūsų draugas – termometras

Pats tiksliausias kelias nustatyti, ar duona jau iškepusi, yra naudojant termometrą, nes kepimo trukmė gali šiek tiek svyruoti dėl tam tikrų veiksnių. Jei turite skaitmeninį termometrą jo privalumus įvertinsite prieš pat duonos kepimo pabaigą. Įsmeikite termometrą į duonos vidurį ir  jei temperatūra siekia 99-100°C- duoną puikiai iškepusi, ruginei duonai tinkamiausia temperatūra kai termometras rodo 97-98°C - jau tuomet ją reikėtų išimti.

Duonos receptai

4 gardžios duonos tipai
Mėgaukitės mūsų receptais nuostabiai duonai iškepti