Švieži produktai

Sena patarlė byloja: ”Per daug virėjų sugadina sriubą”, bet prasti produktai yra dar blogiau. Todėl čia pateikiame keletą patarimų, kuriais galite vadovautis rinkdamiesi produktus.

Net ir patyręs kulinaras iš rudų pernokusių ananasų negalėtų iškepti skanaus ananasų pyrago. Ir netgi pats geriausias virėjas negalėtų žalių bulvių paversti skaniomis gruzdintomis bulvytėmis. Turite pradėti nuo geriausių produktų. Švieži produktai yra patiekalo širdis - jei jie nėra pakankamai geri, galutinis rezultatas taip pat nebus geras. Jei norite nustebinti savo draugus, šeimą ar mylimą žmogų skaniu patiekalu, daug kas priklauso nuo tinkamų produktų pasirinkimo. O kaip tai padaryti, jei nei vienas negimėme su virėjo kepure ant galvos? Pasikliaukite savo uosle, klausa ir akimis. Pasinaudokite mūsų patarimais.

Kaip atskirti, ar arbūzas yra prinokęs

Suduokite delnu
Ar arbūzas prinokęs, galite nustatyti patapšnoję delnu jo žievę. Jei skamba dusliai, vadinasi valgymui jis tinkamas. Taip pat galite atskirti prinokusį arbūzą pagal jo išvaizdą (nes paprastai prekyvietės triukšmas gali užslopinti garso testą). Prinokęs arbūzas turi glotnią žalią žievę. O kaip yra su kitais moliūgais (ne arbūzais)? Pauostykite moliūgą ties jo kotu. Jei kvapas malonus, tai vaisius prinokęs.
Degtinės arbūzas
Jei rengiate vakarėlį, pamėginkite paruošti „degtinės arbūzą“: išpjaukite arbūzo viršuje ertmę ir vaisių pripilkite degtinės. Pakartokite tai kelis kartus per parą. Taip prisotinsite arbūzo minkštimą degtine. Patiekite „degtinės arbūzą“ atšaldytą laivo formos induose arba supjaustykite jį gabalėliais. Nepamirškite perspėti svečius, koks tai arbūzas, ir kad jis nėra pasistiprinimas vaikams.

Kaip atskirti, ar ananasas yra prinokęs

Patraukite vieną jo lapų
Norėdami patikrinti, ar ananasas prinokęs, patraukite vieną jo apatinių lapų. Jei jis lengvai atsiskiria, tai vaisius yra prinokęs. Kartais šis testas netinka (pavyzdžiui, kai jūs esate kartu su savo vaiku ir nenorite, kad ateityje jis atliktų tokį pat testą su ledų pakuote, sakydamas „Pažiūrėk, tėti, aš galiu atplėšti popieriaus skiautelę nuo ledų pakuotės, vadinasi, galiu juos valgyti”). Tuomet galite tiesiog apžiūrėti vaisių: ananaso spalva turėtų būti geltonai ruda, o kvapas - šviežias ir malonus.
Tinkamas skrandžiui
Neturi riebalų, turtingas mineralais ir vitaminu C – tai priežastys, kodėl verta valgyti ananasus. Šis vaisius yra vienintelis bromelino fermentų šaltinis, kurie padeda gydant virškinimo sutrikimus.

Kaip sužinoti, ar grybai švieži

Patikrinkite kepurėlę ir šaknis
Galite lengvai atskirti, ar grybas yra šviežias. Pasižiūrėkite į jo kepurėlę, ji turėtų būti uždara, neturėtų matytis grybo lakšteliai. Turi būti išlikusios šaknys, nes tai natūralūs konservantai, išlaikantys grybą šviežią. Rinkdami sodo grybus, ieškokite jų gerai patręštuose derlingos žemės plotuose nuo gegužės iki spalio mėnesio, o lauko grybus – pievose, kur ganomi arkliai ar kiti naminiai gyvuliai, dažniausiai nuo liepos iki spalio mėnesio. Bet prieš tai įsigykite gerą knygą apie grybus, taip išvengsite netikėtumų. Juk nenorite išbaidyti savo svečių ta šiek tiek per daug egzotiška grybų sriuba.
Miškų mėsa
Literatūroje grybai buvo minimi dar 500 m.pr.Kr. Jie šimtmečiais buvo nepamainomas ir pagrindinis maistas, ypatingai pietinėje Europoje. Grybus vadino ”miškų mėsa”, nes jie labai sotūs ir naudingi mineralinėmis medžiagomis.

Kaip atskirti, ar bulvės yra geros

Venkite „solanino“ toksino
Ar bulvės gali būti nuodingos? Taip, jeigu jos buvo sutrenktos (atsiranda rudos dėmelės) arba smarkiai apšviestos (pažaliuoja). Tokiais atvejais bulvėse pasigamina nuodinga medžiaga solaninas, kuri gali sukelti galvos, pilvo skausmus ir viduriavimą. Pašalinti šio toksino neįmanoma nei bulvę išverdant ar iškepant, nei išpjaunant jos pažaliavusias vietas. Todėl pirkdami bulves atkreipkite dėmesį, ar jos nėra parudavusios ar pažaliavusios. Jei perkate bulves maišeliuose, pasirinkite permatomus maišelius, kad galėtumėte iš visų pusių apžiūrėti bulves ir įvertinti jų kokybę.
Kalorijų bomba?
Ne, jei lyginsime su makaronais, ryžiais, pupelėmis ar duona. 100 gramų makaronų turi 390 kalorijų, 100 gramų ryžių turi 368 kalorijas, 341 kalorijos yra 100 gramų baltųjų pupelių, o 100 g baltos duonos turi 241 kalorijas. 100 gramų bulvių turi tik 87 kalorijas.

Kaip atskirti, ar apelsinas geras

Žvilgtelkite į kalendorių
Apelsinai skaniausi žiemos sezono metu. Tada juose gausu vitamino C ir 13 kitų vitaminų. Šaltomis žiemos dienomis šie vaisiai pritraukia vien savo spalva ir kvapu. Rinkitės apelsinus su rudomis dėmelėmis – tai kokybę parodantis ženklas. Jei labiau mėgstate saldžius apelsinus, patikrinkite jo viduriuką. Žinokite,kad kuo didesnis viduriukas, tuo saldesnis apelsinas.
Požymiai, parodantys kokybę
Ne skonis, bet išvaizda išpopuliarino apelsinus. Maždaug prieš 500 metų dauguma Europos karalių ir didikų turėjo apelsinmedžių sodelius, tačiau apelsinus jie retai kada valgydavo (panašiai kaip nebūdami pliki, dėvėdavo perukus...).

Kaip sužinoti, ar krabo mėsa skani ir sultinga

Pakelkite ir apverskite
Rinkdamiesi gyvus krabus, galite 2 būdais patikrinti jų kokybę. Pakilnokite: jei krabas lengvas (iki 3 kg), tuomet greičiausiai jis buvo pagautas prieš keletą dienų. Pagauti krabai nebegali susirasti maisto, todėl pradeda maitintis savo sukauptomis atsargomis (t.y. savo mėsa). Apverskite: krabų patelės yra sultingesnės nei patinai, todėl rinkitės pateles. Kaip nustatyti lytį? Apverskite krabą ant nugaros ir patikrinkite užpakalinę jo dalį. Patelių užpakalinė dalis yra plati ir apvali, o patinų - siaura ir trikampė.
Išsiruošėte į iškylą?
Iš krabo mėsos galima pagaminti daugybę gardžių patiekalų, pavyzdžiui, lengvai pavirtą “au naturel” su citrina arba sumaišytą su majonezu ir prieskoniais. Krabo mėsa puikiai tinka sumuštiniams iškylaujant.

Kaip pasirinkti geriausius produktus

Daržovės

Agurkas Švytinti ir tamsiai žalia oda žievė. Pabalusio, vietomis suminkštėjusio agurko neverta pirkti.
Artišokas Pilnieji turi daugiausia mėsos ir yra skaniausi. Visais metų laikais turėtų būti šviežias ir žalias. Jo galas neturėtų būti tamsiai rudas ar juodas.
Baklažanas Jei jis lengvas - vadinasi ne šviežias. Svarbu, kad kotelis būtų šviežias ir žalias.
Šparaginis kopūstas Turi būti žolės žalumo spalvos, galva – nesuglebusi.
Morkos Geriau pirkite daug mažų morkų, nei keletą didelių.
Pipirai Kuo didesnis vaisius - tuo švelnesnis jo skonis. Saldžiausi yra raudonieji pipirai. Šviežio pipiro žievelė turi būti švytinti, glotni, be jokių įplyšimų.
Salotos Nors dažnai išoriniai lapai atrodo glezni, jo jais paprastai yra tvirta traškių salotų gūžė.

Vaisiai

Citrinos Apvalios citrinos sultingesnės už pailgas. Kuo citrina geltonesnė, tuo ji turi daugiau vitaminoC. Žalių citrinų reikėtų vengti arba tiesiog jas išmesti. Nepirkite žalios spalvos citrinų.
Figos Lašeliais, nuo kurių jų odelė tiesiog spindi.
Greipfrutas Skaniausi tie greipfrutai, kurių odelė plona.
Kivi Paspauskite kivi vaisių ties jo koteliu, jei vaisius pernelyg minkštas, vadinasi jis jaupradėjo rūgti.

Mėsa

Antis Rinkitės ančių pateles, nes jų mėsa pati sultingiausia. Riebalai turėtų būti baltos, o ne gelsvos spalvos.
Jautiena Šviežia jautiena yra raudonos ir jokiu būdu ne rusvos spalvos.
Vištiena Pamirškite mėsininkus, pamirškite prekybos centurs, palikite turgų ir nuvažiuokite į kaimą pas vietinį ūkininką, kur viščiukai laisvai bėgioja dideliame aptvare. Šie yra skaniausi.

Žuvis

Žuvis paprasta Turi būti malonaus šviežio jūros žolių kvapo. Žuvies akys turėtų būti skaidrios (ir išsipūtę), o žvynai turi blizgėti ir tvirtai laikytis ant odos. Palietus oda turėtų būti standri ir “atšokti atgal” paspaudus ją su pirštais. Šviežios žuvies oda yra standi, joje neturi likti įspaudimai, žiaunos turi būti raudonos ir negleivėtos.
Moliuskai Gaminkite gyvus. Tai galima lengvai patikrinti padėjus juos ant virtuvės stalelio, kur jie atsidarys, jei yra gyvi. Jei vis dar abejojate, galite juos švelniai pabarbenti į virtuvės kriauklės kraštą. Jei jie iš karto užsidarys, vadinasi tikrai dar gyvi.
Plekšnės Jei nors kiek abejojate plekšnės šviežumu, ją pakepinkite. Šviežia plekšnė keptuvėje susitraukia.
Rūkyta silkė Turėtų būti vienodos spalvos ir neprapjauta, kad tamsi ruda oda nesusiliestų su mėsa - kitaip skonis pasidarys kaip muilo.
Silkė Šviežia pasižymi minkšta, tačiau neakyta papilve. Nepirkite ilgų liesų silkių.
Menkė Skaniausia menkė būna šaltuoju metų laikotarpiu (žiemą ir ankstyvą pavasarį), nes tuomet jos mėsa būna neišglebusi.

Porcijos

Pirkimo vadovas vienam asmeniui

Mėsa

Mėsos gabalai (kepsniai, kojos, nugarinė, ir t.t.) 200-300 g
Mėsa be kaulų 125-175 g
Troškinta jautiena 75-100 g
Kapota mėsa ir dešra 150-200 g
Mėsa pietums (karšti patiekalai) 75-100 g

Paukštiena ir žvėriena

Antis 600-800 g
Vištiena 350-400 g
Kalakutas 350-400 g
Laukinis fazanas 500 g
Kiškis 300-350 g

Žuvis

Lašiša, žvynuota, išdarinėta 200-300 g
Lašiša, rūkyta 5 0-75 g
Plekšnės fi lė 150-200 g
Silkė, marinuota 50-75 g
Ungurys, žvynuotas, išdarinėtas 250-300 g

Vėžiagyviai

Krabo žnyplės 4-5 vnt
Moliuskai 10-12 vnt
Krevetės sumuštiniams, su kiautu 75 g
Krevetės sumuštiniams, be kiauto 150-200 g
Austrės 6-12 vnt

Bulvės / Ryžiai / Makaronai

Bulvės, nenuskustos 150-250 g
Bulvės, nenuskostos, košei ir t.t. 200-300 g
Makaronai, švieži 125-150 g
Makaronai, džiovinti 75-100 g
Ryžiai ½ - 1 ½ dl